Actualitat

Fundació Tom Sharpe
18 d'abril

El Salvador Oliva va fer una extraordinària i aclaridora exposició sobre La tragèdia de Shakesperare “RICARD II”, destacant la lírica de l’obra.

26 de març
Fundació Tom Sharpe

“Shakespeare avui, Visions actuals de Shakespeare des de la teoria i la pràctica teatrals”

Ja tenim disponibles els vídeos de les tres primeres conferències del cicle “Shakespeare avui, Visions actuals de Shakespeare des de la teoria i la pràctica teatrals”, organitzat per la Càtedra Tom Sharpe.

19 de març
Fundació Tom Sharpe

Conferència “Poesia i història, el poeta Wilfred Owen i la Primera Guerra Mundial”

El passat dissabte 16 de març es va portar a terme la conferència  “Poesia i història, el poeta Wilfred Owen i la Primera Guerra Mundial” a la Biblioteca de Palafrugell.

22 de febrer
Fundació Tom Sharpe

L’auditori de la Mercè s’ompli de públic per escoltar la conferència “Reescriure Shakespeare”, de Sergi Belbel

La segona ponència del Cicle de conferències “Shakespeare avui”: “Reescriure Shakespeare”, a càrrec de Sergi Belbel, va tornar a ser tot un èxit.

5 de febrer
Fundació Tom Sharpe

Èxit de públic a la conferència inaugural del nou cicle de pensament “Shakespeare avui”

El Centre Cultural La Mercè es va omplir per escoltar la xerrada “Macbeth: ambició política o legitimitat”, realitzada per l’escriptor i dramaturg Jordi Coca.

22 de gener
Fundació Tom Sharpe

“Visions actuals de Shakespeare des de la teoria i la pràctica teatrals”. Cicle de Conferències a Girona

Des de la Càtedra Tom Sharpe, hem organitzat el cicle conferències sobre la figura de Shakespeare VISIONS ACTUALS DE SHAKESPEARE DES DE LA TEORIA i LA PRÀCTICA TEATRALS. En aquests conferències, diferents professionals teatrals destacats del nostre país reflexionaran sobre la figura de William Shakespeare, un dels dramaturgs que més ens continua fascinant a dia d’avui.

21 de gener
Fundació Tom Sharpe

Cicle “Lliçons de Literatura Anglesa”

Des de la Fundació Tom Sharpe hem organitzat el Cicle “Lliçons de Literatura anglesa”, amb la col·laboració de la Fundació Josep Pla i la Biblioteca de Palafrugell. En aquest cicle, diferents experts ens parlaran sobre la influència de la poesia en diferents àmbits: en la pintura, en les ciutats i en la història.

28 de novembre
Fundació Tom Sharpe

La UdG acull una exposició sobre Tom Sharpe per donar a conèixer la figura del novel·lista britànic

Fins al 22 de desembre es pot visitar a la Biblioteca del Campus Barri Vell l’exposició que organitza la Càtedra Tom Sharpe a l’entorn del novel·lista britànic. Una mostra que té per objectiu donar a conèixer la destacada figura de Tom Sharpe, un dels novel·listes britànics més populars del segle XX, que va viure els darrers anys de la seva vida a Llafranc.

11 de juliol
Fundació Tom Sharpe

Presentació de «Fragments d’inexistència», la biografia de Tom Sharpe, a la Llibreria 22 de Girona

Durant aquesta presentació, ambdós van aprofundir en el significat i l’origen de l’humor de l’escriptor britànic i en el seu llegat literari, ple de comentaris satírics que amaguen una forta crítica social al darrere. A més, van explicar diferents passatges de la seva vida, vinculada durant els últims anys a Llafranc.

7 de juny
Fundació Tom Sharpe

Presentada l’esperada biografia de Tom Sharpe

18 de maig
Fundació Tom Sharpe

Lliurament de la 6ena edició del Premi escolar de redacció en llengua anglesa Tom Sharpe

Dijous 18 de maig
Fundació Tom Sharpe

Miquel Martín i Serra publica una biografia de Tom Sharpe

Portada de “Fragments d’inexistència. Una biografia de Tom Sharpe”

18 de març
Fundació Tom Sharpe

Homenatge al escriptor Vicenç Pagès

17 de març
Fundació Tom Sharpe

Palafrugell dedica un espai a Tom Sharpe

11 de març de 2023
Fundació Tom Sharpe

Miquel Berga parla sobre les Revoltes frustrades a la Granja dels Animals

7 de març de 2023
Fundació Tom Sharpe

Trobada de fundacions culturals

La Fundació Tom Sharpe, representada per Montserrat Verdaguer, va participar el passat 7 de març, a Banyoles a la trobada “Fem xarxa, creem oportunitats! La trobada de les fundacions culturals de Girona”, un acte que va reunir diverses fundacions gironines de diversos àmbits del sector cultural, així com a representats de l’administració autonòmica i local.

4 de març de 2023
Fundació

Inici de les “Lliçons de Literatura anglesa”

Dissabte 3 de desembre
Fundació Tom Sharpe

A PUNT PER A INICIAR LES ACTIVITATS DE LA CÀTEDRA TOM SHARPE

El dissabte 3 de desembre, la presidenta de la Fundació Tom Sharpe, Montserrat Verdaguer, es va reunir amb Jordi Sala, director de la Càtedra Tom Sharpe de la Universitat de Girona, a Llafranc per programar les activitats previstes pel 2023.

Dilluns 7 de novembre
Fundació Tom Sharpe

Trobada de la Fundació per preparar la programació del nou curs

La presidenta de la Fundació, Montserrat Verdaguer, es va reunir amb els escriptors Rosa Regàs i Miquel Martin i Serra per programar les activitats que es portaran a terme durant el 2023.

Dissabte 23 de juliol
Fundació Tom Sharpe

Conferència de poesia anglesa a càrrec de Josep Maria Jaumà i Musté

El dissabte 23 de juliol, Josep Mª Jaumà i Fusté va delectar a la nombrosa audiència que es va acostar a l’Hotel Llevant de Llafranc per escoltar la classe magistral que va oferir sobre poetes conversacionals anglesos com T.S Eliot, Thomas Hardy, W.B.Yeats, Robert Frost, Robert Graves, Philip Larkin o Gabriel Ferrater. També, va fer referència de la faceta poètica de Tom Sharpe amb la traducció d’una obra escrita a Sud-àfrica sobre l’apartheid.

Dimecres 6 de juliol
Fundació Tom Sharpe

Memorial Meles Sagrera de Poesia Anglesa

El dissabte 23 de juliol, a partir de les 18.30 h, Josep Maria Jaumà i Musté, traductor i doctor en filologia anglesa, oferirà una conferència “de Thomas Hardy a Philip Larkin”, amb motiu del memorial Meles Sagrera de poesia anglesa.

Divendres 29 d'abril
Fundació Tom Sharpe

Lliurament de la 5a edició del premi escolar de redacció en llengua anglesa Tom Sharpe

El divendres 29 d’abril va tenir lloc el lliurament de la 5a edició del Premi Tom Sharpe, organitzat per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Tom Sharpe. El concurs és una eina per reconèixer el coneixement de la llengua anglesa entre els alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat del municipi. Aquest any s’han presentat 40 redaccions finalistes.

Dissabte 19 de març
Fundació Tom Sharpe

James Joyce protagonista de la segona sessió del cicle Lliçons de Literatura Anglesa

El dissabte 19 de març va tenir lloc una nova sessió del cicle Lliçons de Literatura Anglesa. Miquel Berga, escriptor i professor a la UPF, va oferir una conferència sobre “Els morts, Dublinesos i James Joyce“, amb motiu del centenari de la publicació de l’Ulysses de Joyce.

Dilluns 7 de març
Fundació Tom Sharpe

La Fundació Tom Sharpe reinicia les Lliçons de Literatura Anglesa amb una conferència de Pere Gifra

La Fundació Tom Sharpe ha reiniciat les “Lliçons de Literatura anglesa” amb la col·laboració de la Biblioteca de Palafrugell i la Fundació Josep Pla. La primera conferència ha estat a càrrec de Pere Gifra Adroher, professor de la Universitat Pompeu Fabra, sobre “La Sra. Dalloway” de Virginia Woolf.

Divendres 24 de desembre
Fundació Tom Sharpe

Concedida la Beca d’Estudi Tom Sharpe 2021

La Càtedra Tom Sharpe, impulsada per la Fundació Tom Sharpe i la Universitat de Girona, ha creat la Beca d’Estudi Tom Sharpe amb l’objectiu de posar a disposició dels investigadors l’arxiu documental sobre l’obra de l’autor britànic.

La beca està dotada amb 3.000 euros i s’atorga al millor projecte d’estudi presentat, en el qual parli sobre qualsevol aspecte de la vida i l’obra de Tom Sharpe.

Dissabte 16 d'octubre
Fundació Tom Sharpe

Llàtzer Moix i Carles Casajuana conversen sobre l’humor i Tom Sharpe

Dissabte 16 d’octubre, la Sala Tom Sharpe va acollir una conversa sobre l’humor anglès entre el periodista Llàtzer Moix i Carles Casajuana, escriptor i diplomàtic. La Fundació i la Càtedra Tom Sharpe de la Universitat de Girona van organitzar la xerrada amb l’objectiu de parlar sobre l’escriptor Tom Sharpe i com va ser partícip d’aquest humor.

Dilluns 27 de setembre
Fundació Tom Sharpe

Conversa sobre Tom Sharpe i l’humor anglès

El dissabte 16 d’octubre, a les 12 h, se celebrarà a la Sala de Lectura Tom Sharpe una conversa sobre “Tom Sharpe i l’humor anglès” on participaran Carles Casajuana, escriptor i diplomàtic, i Llàtzer Moix, periodista. Xavier Pla, filòleg català, serà l’encarregat de moderar l’acte. L’activitat l’han organitzat la Fundació Tom Sharpe i la Càtedra Tom Sharpe de la Universitat de Girona.

Dissabte 25 de setembre
Fundació Tom Sharpe

“Preparant la Ruta Tom Sharpe” a la Sala Tom Sharpe

El dissabte 25 de setembre, Carme Ruiz, historiadora de l’art; la presidenta de la Fundació Tom Sharpe, Montserrat Verdaguer; i els escriptors, Sebastià Roig i Miquel Martín Serra, van fer una trobada per preparar la Ruta Tom Sharpe a la Sala Tom Sharpe de l’Hotel Llevant.

Dissabte 19 de juny
Fundació Tom Sharpe

Segona sessió de Diàlegs

El dissabte 19 de juny, a la llibreria CONTEXT de Girona, es va celebrar la segona sessió del cicle “Diàlegs”. En aquesta ocasió la temàtica va ser “Història i novel·la, les novel·les històriques”.

Dissabte 5 de juny
Fundació Tom Sharpe

Diàlegs a la Sala de Lectura Tom Sharpe

La Universitat de Girona, juntament amb la Fundació Tom Sharpe, promou un cicle de “Diàlegs” a la nova Sala de Lectura Tom Sharpe de l’Hotel Llevant amb l’objectiu de reforçar la relació entre la literatura i el territori.

Dimecres 2 de juny
Fundació Tom Sharpe

S’han lliurat els guardons del 4t Premi escolar Tom Sharpe

El Teatre Municipal de Palafrugell ha acollit un any més l’entrega dels premis del Concurs escolar de redacció en llengua anglesa Tom Sharpe. Enguany arribaven a la 4a edició. S’han presentat 40 redaccions.

Dilluns 24 de maig
Fundació Tom Sharpe

S’inaugura l’Espai Tom Sharpe i la Sala de Lectura

Divendres 21 de maig es va inaugurar l’Espai Tom Sharpe. El passat mes de setembre de 2020, la Comissió Nomenclàtor de l’Ajuntament de Palafrugell va aprovar, per majoria absoluta, que al Camí de la Font d’en Xecu, entre la rotonda Xarambecu i la cantonada Pella i Forgas de Llafranc, es situés l’Espai Tom Sharpe, on també s’ha instal·lat una escultura del novel·lista.

Divendres 21 de maig
Fundació Tom Sharpe

1a edició del curs d’estiu “Tom Sharpe i l’Humor Anglès” a la Universitat de Girona

La Universitat de Girona, amb la participació de la Càtedra Tom Sharpe, han organitzat la primera edició del curs d’estiu Tom Sharpe i l’Humor Anglès: Estratègies de Lectura i Recursos Educatius. Tindrà lloc del dilluns 5 al dimecres 7 de juliol per videoconferència.

Dissabte 13 de febrer
Fundació Tom Sharpe

S’ha creat la Sala de Lectura Tom Sharpe a l’Hotel Llevant

A la reunió del Patronat es va procedir la signatura del conveni de col·laboració entre la Fundació Tom Sharpe i l’Hotel Llevant de Llafranc. A més a més, de la creació de l’Espai Tom Sharpe, amb l’Ajuntament.

04/01/21
Anagrama

Anagrama reuneix en un volum totes les novel·les protagonitzades per Henry Wilt

Dijous 29 d'octubre
Fundació Tom Sharpe

Es renova el conveni amb l’Ajuntament de Palafrugell

La Fundació Tom Sharpe i l’Ajuntament de Palafrugell han renovat el conveni de col·laboració per donar visibilitat del pas de l’escriptor britànic per la localitat empordanesa, on va residir l’última etapa de la seva vida.

Dijous 10 de setembre
Fundació Tom Sharpe

A punt per a iniciar les activitats de la Càtedra Tom Sharpe

El director de la Càtedra Tom Sharpe, Xavier Pla, la presidenta de la Fundació, Montserrat Verdaguer, la patrona, Rosa Regàs, i en Miquel Martin Serra es van reunir el dijous 10 de setembre a Llofriu per a parlar de l’inici de les activitats de la Càtedra Tom Sharpe.

Dijous 3 de setembre
Fundació Tom Sharpe

La Fundació es reuneix per programar les activitats d’aquest curs

El dijous 3 de setembre, la presidenta de la Fundació, Montserrat Verdaguer, el vicepresident, Jose Mª Pérez-Collados, i la patrona, Anna Caballé, es van reunir a Girona per programar les activitats de la Fundació.

Dimecres 3 de juny
Fundació Tom Sharpe

Xavier Pla director de la Càtedra Tom Sharpe de la Universitat de Girona

El passat 20 de maig es va signar el conveni entre la Fundació Tom Sharpe i la Universitat de Girona per la creació de la Càtedra Tom Sharpe de la Universitat de Girona. Nomenant a l’historiador Xavier Pla, director de la mateixa.

Dilluns 2 de març
Fundació Tom Sharpe

Entreguen els premis de redacció en anglès Tom Sharpe

El Concurs escolar ja està consolidat a la ciutat. Aquesta edició s´han presentat 40 alumnes i està organitzat per l’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Tom Sharpe.

Dissabte 8 de febrer
Fundació Tom Sharpe

Conferència de Miquel Berga sobre George Orwell

El dissabte 8 de febrer, Miquel Berga, professor de la Universitat Pompeu Fabra, va fer una conferència sobre George Orwell en un acte organitzat conjuntament per la Biblioteca de Palafrugell, la Fundació Josep Pla i la Fundació Tom Sharpe.

Dilluns 20 de gener
Fundació Tom Sharpe

Carme Fenoll, Patrona de la Fundació Tom Sharpe, ha participat en el Cicle de Conferències “Llavors de Convivència”

Carme Fenoll, Patrona de la Fundació Tom Sharpe, va oferir una magnífica conferència sobre la Convivència entre diferents ideologies i races i la importància de la Cultura i la Lectura a l’Auditori Miquel Vincke i Meyer del Museu del Suro de Palafrugell

Dilluns 2 de desembre
Fundació Tom Sharpe

La Càtedra Tom Sharpe pren forma

Reunió amb l’assistència de l’alcalde de Palafrugell i Xavier Pla, professor de Literatura Catalana i Teoria de la Literatura a la UdG

Dimarts 26 de novembre
Fundació Tom Sharpe

Lliçons de Literatura Anglesa: James Joyce i el conte “Els Morts” a càrrec de Miquel Berga, professor de la UPF i escriptor

El dissabte 26 d’Octubre 2019 es va iniciar el cicle “Lliçons de Literatura Anglesa” a càrrec de Miquel Berga amb la col.laboració del Ajuntament de Palafrugell, Biblioteca de Palafrugell, Fundació Josep Pla i Fundació Tom Sharpe.

Divendres 11 d'octubre
Fundació Tom Sharpe

Reunió amb Celia Vázquez

El dia 5 d’Octubre 2019 va tenir lloc a Madrid una reunió entre representants de la Fundació Tom Sharpe i Celia Vázquez, professora de la Universitat de Vigo i escriptora, autora del llibre “El Humor como máscara del desencanto en la novelas de Tom Sharpe” per parlar d’una col·laboració entre ambdues parts.

Dimecres 9 d'octubre
Fundació Tom Sharpe

Ja! Bilbao ret homenatge a Tom Sharpe amb motiu dels 10 anys de la mostra

El 2010 Tom Sharpe va rebre el primer Premi de la mostra Ja! Bilbao, en aquell moment anomenat «La Risa de Bilbao», el festival destaca la importància de l’humor en les arts, especialment en la literatura. S’organitzen taules rodones, trobades entre escriptors, presentacions de llibres, exposicions i activitats teatrals, entre d’altres accions.

Amb motiu de la celebració dels deu anys, s’ha fet una exposició a la sala BBK amb totes les fotografies dels premiats. La imatge del festival ha estat la de l’escriptor Tom Sharpe, aixecant el guardó. Carolina Ontivero va comentar que aquell moment des de l’organització van tenir un gran espant, pensant en la possibilitat que li caigués el guardó sobre el cap de Sharpe, a causa del gran pes de l’escultura.

Dijous 26 setembre
Fundació Tom Sharpe

Anna Nadal Serra Biblioteca de Riudellots de la Selva. Lectura i tertúlia al voltant de Tom Sharpe

Convidats per la Biblioteca, s’han trobat els representants de la Fundació Tom Sharpe amb un Grup de Lectura, per parlar tant del llibre “Els Grope” com del seu autor, Tom Sharpe.

La Dra. Montse Verdaguer, Presidenta de la Fundació, va fer una breu biografia de l’escriptor, centrant-se en com va escriure aquest llibre, condicionat per uns problemes de salut que patia. I de com l’obra està dividida en dues parts; la primera és la de la família Grope i la segona és la de la Wiley. En Miquel Martín Serra, escriptor, va resumir l’obra de Sharpe, fent especial èmfasi en l’obra “Els Grope”. Per part seva Fedra Delgado, informàtica personal del Tom, va explicar algunes anècdotes de l’autor.

A partir d’aquí, la tertúlia fou oberta. Com en totes les trobades, queda palesa la capacitat de crítica social de Tom Sharpe, vestida amb el seu sentit de l’humor irònic i irreverent.

Dijous 19 de setembre
Fundació Tom Sharpe

La Fundació Tom Sharpe renova conveni amb l’Ajuntament de Palfarugell

L’Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Tom Sharpe, han renovat el conveni de col·laboració per donar visibilitat del pas de l’escriptor britànic per la localitat gironina, on va residir l’última etapa de la seva vida.

El pacte, signat per l’alcalde de Palafrugell, sr. Josep Piferrer, i la Presidenta de la Fundació, dra. Montserrat Verdaguer, busca donar visibilitat al material que va deixar el novel·lista. Es troben des de documents, originals de la seva obra i guions de les aportacions cinematogràfiques, fins a cartes, fotografies i pipes.

L’aportació municipal també servirà per impulsar les activitats organitzades per la Fundació, com presentacions de llibres, taules rodones, clubs de lectura i conferències.

Dilluns, 1 de juliol
Fundació Tom Sharpe

Club de Lectura i tertúlia sobre Tom Sharpe a la biblioteca Lluís Barceló i Bou, de Palamós

El grup de lectura de la Biblioteca de Palamós va convidar representants de la Fundació Tom Sharpe per tractar el llibre “Wilt” i el seu autor, Tom Sharpe.

La dra. Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació, va fer una breu biografia de l’escriptor Tom Sharpe. Miquel Martín, escriptor, resumeix l’obra de Sharpe, fent especial èmfasi en l’obra “Wilt”, que va ser la que va centrar la tertúlia. Fedra Delgado, informàtica personal del Tom, va explicar algunes anècdotes, entre elles, una situació viscuda per Tom Sharpe que el va inspirar per escriure Wilt, una situació força delirant, com bona part del llibre.

I a partir d’aquí va tenir lloc una tertúlia oberta on va quedar palesa la capacitat de crítica social de Tom Sharpe, vestida amb el seu sentit de l’humor irònic i irreverent. Entre els assistents s’hi trobava una persona que havia conegut personalment a Tom Sharpe, i que va explicar la seva vivència.

Dilluns 17 de juny
Fundació Tom Sharpe

Biblioteca d’Hostalric. Lectura i tertúlia al voltant de Tom Sharpe

El dilluns 17 de juny a la tarda a la Biblioteca Modest Salse d’Hostalric el Grup de Lectura que s’hi reuneix va organitzar una sessió per tractar tant del llibre “Wilt” com del seu autor, Tom Sharpe.

La dra. Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació, va fer una breu biografia de l’escriptor. L’escriptor Miquel Martín, va resumir l’obra de Sharpe, fent especial èmfasi en l’obra “Wilt”, que va centrar la tertúlia. Per la seva part Fedra Delgado, informàtica personal de Tom Sharp, va explicar algunes anècdotes, entre elles, una situació viscuda per Tom Sharpe que el va inspirar per escriure Wilt, una situació força delirant, com bona part del llibre.

A partir d’aquí, la tertúlia oberta amb els lectors i lectores, i la presència d’exemplars de la novel·la i carpetes amb anotacions. En opinió dels lectors, l’humor a vegades surrealista, altres subtil i irreverent, no deixa d’amagar la forta càrrega irònica i de crítica social de l’obra que ocupa.

24 de maig de 2019
Biblioteca de Palafrugell

Hora del conte. Recordant a Tom Sharpe. Els personatges esbojarrats de Roald Dahl.

Hora del conte a càrrec d’Olga Cercós que va fer la representació i Fedra Delgado que era la informàtica-assessora de Tom Sharpe

 

20 de maig de 2019
Fundació Tom Sharpe

Entrega del cotxe Lexus de Tom Sharpe

S’ha lliurat el cotxe Lexus de Tom Sharpe a la casa Lexus de Fornells de la Selva per a fires i exhibicions

16 de maig de 2019
Biblioteca Mercè Rodoreda

El cicle Tresors de la Literatura de Platja d’Aro dedicat a Tom Sharpe

El cicle Tresors de la Literatura de la Biblioteca Mercè Rodoreda de Platja d’Aro va estar dedicat a Tom Sharpe. La sessió va anar a càrrec de Montserrat Verdaguer, directora de la Fundació Tom Sharpe i Miquel Martín. A la xerrada s’hi va tractar l’obra i vida de Tom Sharpe fent especial menció a la seva novel·la més coneguda, Wilt.

14 de maig de 2019
Casa Brillas

La Casa Brillas fa entrega d’una màquina d’escriure de Tom Sharpe

El passat 14 de maig el senyor Adam Brillas va fer entrega d’una màquina d’escriure que havia estat propietat de Tom Sharpe. Es tracta d’una Smith-Corona que l’escriptor britànic va portar a reparar pocs mesos abans de morir. La màquina va quedar en aquest taller d’Hostafrancs dedicat a la reparació i venda de màquines d’escriure.

Brillas ha guardat la màquina d’escriure durant més de 6 anys, i durant tot aquest temps ha rebut moltes ofertes de compra, però ha esperat que la Fundació es posés en contacte amb ell, i l’ha cedit gratuïtament a la Fundació.

7 d'abril de 2019
Fundació Tom Sharpe

Ruta Tom Sharpe: Club de lectura Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallés

3 d'abril de 2019
Fundació Tom Sharpe

Xerrada sobre Tom Sharpe i la Fundació organitzada per la U3A Costa Brava

31 de març de 2019
Diari de Girona

L’escriptor Miquel Martín escriu sobre la Fundació Tom Sharpe al Diari de Girona

El Diari de Girona ha publicat un article d’opinió de l’escriptor Miquel Martín, sobre la Fundació Tom Sharpe:

L’escriptor britànic Tom Sharpe va viure durant gairebé vint anys a Llafranc, on va instal·lar-se després d’una crisi creativa. A Catalunya sempre s’hi va sentir a gust, còmode, valorat. Probablement perquè l’humor anglès i el català són molt propers: sorneguers, subtils, còmplices, fan somriure més que no pas riure. Però també perquè la societat catalana sempre el va acollir sense reserves i l’escriptor en va destacar la seva tolerància, diversitat i modernitat…

29 de març de 2019
Fundació Tom Sharpe

Conferència a la Biblioteca de Palafrugell

La Biblioteca de Palafrugell va acullir el passat divendres 29 de març la conferència “Tom Sharpe, un novel·lista satíric vist pels seus lectors”, que va anar a càrrec de Sebastià Roig i Miquel Martin i Serra, periodistes i escriptors, i Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe.

 

 

20 de febrer de 2019
TV Costa Brava

S’entreguen els premis de redacció en anglès Tom Sharpe

La novel·la ‘Wilt’, de Tom Sharpe, comença quan Wilt surt passejar amb el seu gos, o més ben dit el seu gos el treu a passejar, perquè la seva dona Eva pugui fer els exercicis de ioga diaris. Amb aquest punt de partida es convidava a tots els alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat de Palafrugell a participar al 2n Concurs de redacció en llengua anglesa Tom Sharpe.

Amb el doble objectiu de donar a conèixer l’obra de Sharpe, que va viure a Llafranc des del 1995 fins a la seva mort el 2013, però també d’aprendre l’idioma des d’una altra vessant, el jurat, format per representants de la Fundació Tom Sharpe, l’Ajuntament i els quatre centres de secundària del municipi, ha destacat tant el domini creixent de l’anglès entre els joves, com la imaginació i el sentit de l’humor empleat per bona part dels alumnes.

Les cinc noies i el noi premiats han rebut vals per bescanviar a comerços de Palafrugell, a més d’un parell de llibres de Tom Sharpe cada un. Els de 4t d’ESO han estat Clàudia Osuna, de l’INS Baix Empordà; Cristina Pérez, de l’INS Frederic Martí Carreras; Yosra Sabba, del Col·legi Sant Jordi; i Marc Aguilar, del Centre Prats de la Carrera. A 1r de Batxillerat s’ha reconegut a Alba Roldán, del Baix Empordà, i Sophie Bennet, del Frederic Martí Carreras.

18 de febrer de 2019
Ràdio Palafrugell

Ràdio Palafrugell entrevista la doctora Montserrat Verdaguer

Ràdio Palafrugell entrevista la doctora Montserrat Verdaguer per parlar de la Fundació Tom Sharpe. La presidenta de la Fundació Tom Sharpe va visitar els estudis de ràdio per parlar de l’actualitat de la Fundació. En primer lloc, Montserrat Verdaguer va explicar com es van conèixer amb Tom Sharpe, a l’Hotel Llevant, i com la relació es va fer més estreta a partir de la relació metge-pacient que van mantenir. En el testament, Tom Sharpe va decretar a Verdaguer marmessora de tot el seu llegat i com a persona encarregada d’escriure la seva biografia. Aquest fet va donar lloc a la creació de la Fundació.

D’altra banda, amb la doctora Verdaguer també es va parlar de la 2a edició dels Premis Tom Sharpe en el que hi van participar tots els alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat dels instituts de Palafrugell.

11 de febrer de 2019
Fundació

Presentació del nou llibre de Miquel Berga “Un aire anglès”

El dissabte 9 de febrer s’ha presentat a la Biblioteca de Palafrugell el llibre de Miquel Berga “Un aire anglès”, amb la participació del llibreter i activista cultural Guillem Terribas. L’obra ens ofereix una selecció d’articles endreçats en un abecedari particular, el diccionari personal d’un anglòfil que no perd mai de vista quin són els seus origens i des d’on escriu.

En les seves pàgines hi desfilen, sempre presentats en un to menor, una multitud d’escriptors de la gran tradició anglosaxona, com Tom Sharpe, sense oblidar personatges dedicats a feines més prosaiques, com Winston Churchill i la mateixa reina d’Anglaterra. Miquel Berga ens obre les portes del museu de la petita i gran història, del que ens és propi i del que ens és aliè, construint un paisatge capaç d’incloure tant la calidesa mediterrània com la pluja i les nuvolades del nord. A Un aire anglès la idea de la literatura com a memòria cultural col·lectiva plana per sobre i per dins de cada article i s’acaba incrustant, de manera imperceptible, en la ment dels lectors que s’hi submergeixen.

La presentació ha estat una col·laboració de la Fundació Josep Pla i la Fundació Tom Sharpe.

 

3 de desembre de 2018
Fundació

Activitats de la Fundació previstes per l’any 2019

La Fundació Tom Sharpe, realitza al llarg de l’any activitats de diferents tipologies, com presentacions, xerrades, rutes, entregues de premis, entre d’altres. En aquest llistat us presentem les previstes per aquest any 2019.

GENER
17-Gener-2019 (dijous) 19h.
Biblioteca Castelló d’Empuries-Lectura llibre” Wilt”-Miquel Martin i Serra

FEBRER
9-Febrer-2019 (dissabte) 12:00

Biblioteca de Palafrugell-Presentació del llibre de Miquel Berga “Una aire anglès”, introducció de Guillem Terribas. Fundació Josep Pla-Fundació Tom Sharpe

20-Febrer-2019 (dimecres) 12.00
Teatre Municipal de Palafrugell. Lliurament del 2º Premi de redacció escolar en anglés Tom Sharpe.

Lectura dels premis per Danielle Balfour Jones

MARÇ
29-Març-2019 (divendres) 19.00
Biblioteca de Palafrugell
“Tom Sharpe, un novel·lista satíric vist pels seus lectors” A càrrec de Sebastià Roig i Miquel Martin i Serra, periodistes i escriptors, i Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe

ABRIL

3-Abril-2019 (dimecres)

Xerrada en anglès sobre Tom Sharpe i la Fundació, organitzada per la U3A Costa Brava (The University of The Third Age) al Restaurant Sala Gran de Llofriu, a càrrec de Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe.

7-Abril- 2019 (diumenge)
Ruta Tom Sharpe: Club de lectura Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallés
Lectura “Wilt”.
Dinar Hotel Llevant

MAIG
24-Maig-2019 (divendres) 17.30
Biblioteca de Palafrugell
Recordant a Tom Sharpe
Els personatges esbojarrats de Roald Dahl. A cárrec d’Olga Cercós. Activitat infantil i familiar.

JUNY
17-Juny-2019( dilluns) 19.00
Biblioteca de Hostalric- Lectura” Wilt”- Miquel Martin i Serra

JULIOL
Visita sr. Yves Vanderhaeghen –The Witness-Pietermaritzburg(Sudafrica)

SETEMBRE

Asistencia a la décima edició de “La Risa de Bilbao”-Primer Premi va ser per a Tom Sharpe al Setembre 2009.
26-Setembre- 2019-(dijous) 19.00
Biblioteca Riudellots-Lectura “The Gropes”-Miquel Martin i Serra

19 de novembre de 2018
Fundació

L’Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Tom Sharpe han signat un conveni de col·laboració

L’Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Tom Sharpe han signat un conveni de col·laboració per impulsar les activitats de l’entitat per promoure el llegat d’aquest novel·lista i fotògraf. A partir d’aquest acord el consistori de Palafrugell contribuirà al finançament de les diferents tasques que duu a terme la fundació.

12 de novembre de 2018
Fundació Tom Sharpe

Cátedra Tom Sharpe de la Universitat de Girona

S’ha realitzat una trobada amb la vicerectora de Territori i Compromís de la Universitat de Girona, la doctora Sílvia Llach Carles. En aquesta trobada s’ha parlat de la futura Cátedra Tom Sharpe de la Universitat. Aquesta és la primera reunió entre la Universitat de Girona i la Fundació Tom Sharpe per iniciar aquesta Cátedra.

20 d'octubre de 2018
Fundació Tom Sharpe

Trobada al Círculo de Bellas Artes de Madrid

El President i el Secretari de la Fundació Tom Sharpe, han mantingut una trobada a Madrid amb la professora i escriptora Celia Vázquez, de la Universitat Complutense de Madrid, per parlar de nous projectes i de l’escriptor Tom Sharpe. El novembre de 1998 Tom Sharpe va ser convidat a la Universitat de Vigo per Celia Vázquez, que és l’autora del llibre “El humor como máscara del desencanto en las novelas de Tom Sharpe”.

Novembre de 1998
Celia Vázquez

Visita de Tom Sharpe a la Universidad de Vigo amb la professora Celia Vázquez

El novembre de 1998 Tom Sharpe va ser convidat a la Universitat de Vigo per la profesora Celia Vázquez, que és l’autora del llibre “El humor como máscara del desencanto en las novelas de Tom Sharpe”.

Aquest llibre gira entorn a l’humor amb unes claus definitòries i una presentació analítica de les diverses teories. A això li segueix un breu repàs a la tradició còmica en la novel·la anglesa contemporània, en què s’intenta establir si existeix de veritat un humor nacional analitzant la seva literatura. Es presenta una visió succinta dels novel·listes contemporanis anglesos i el seu peculiar humor i es parla de la continuació d’aquesta tradició novel·lística iniciada al segle XVIII. La vida i l’obra de Tom Sharpe proporcionen el teló de fons necessari per desenvolupar l’objectiu principal d’aquest treball, que és l’estudi detallat dels mons que formen la seva novel·lística en què es reflecteix un desencant evident. És de destacar l’enorme tendència que Sharpe sent cap a l’element incongruent dins del seu humor. Encara que aquest autor s’embarca en la tasca de donar un sentit lògic i realista a tot el que escriu i encaixar-ho dins de la vena humorística, algun personatge es resisteix a pertànyer a aquest esquema que l’autor crea. El llibre acaba amb els mons que conformen la seva obra i que es repeteixen dins la seva activitat creadora. S’utilitza una profusió d’exemples que deixen clar que per Sharpe l’humor respon a la violència i al desencís com a forma literària, i és el seu alleujament.

21 d'agost de 2018
Fundació Tom Sharpe

Visita de Christian Dalzon a la Fundació Tom Sharpe

Recentment el professor Christian Dalzon ha visitat la Fundació Tom Sharpe. Dalzon és l’autor de la tesi doctoral “Tom Sharpe, Écrivain Populaire – De la farce à l’ironie” que ha estat publicada en forma de llibre.

 

Dilluns 18 de juny
Fundació Tom Sharpe

Dinar de conspiració Sharpiana

Un dinar de “conspiració Sharpiana” va servir per presentar la Fundació Tom Sharpe a diferents personalitats de la ciutat de Barcelona. El dinar va tenir lloc el passat dilluns 18 de juny i va servir per parlar dels actes que properament es volen dur a terme a la capital catalana.

Al dinar hi van assistir Carme Fenoll, patrona de la Fundació Tom Sharpe; Isabel Sucunza, de la llibreria Calders; Bernat Ruiz Doménech, director de producte a Roter i membre consell assesor de Liberdrac; Abigail López i Kike García de la llibreria La Llama; i Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe.

Dissabte 26 de maig
Fundació Tom Sharpe

Ruta Josep Pla i Ruta Tom Sharpe del Club de Lectura de Serinyà

El passat 26 de maig els membres del Club de Lectura de Serinyà van fer la Ruta del Mas Pla de Llofriu. La ruta va iniciar-se a la seu de la Fundació Josep Pla, i posteriorment el grup es va desplaçar fins al Mas Pla, on es va poder visitar la sala on Josep Pla escrivia. Finalment el grup va visitar la part de la Fundació Tom Sharpe té dipositada a Llofriu.

27 d'abril de 2018
Fundació Tom Sharpe

Nova web de la Fundació Tom Sharpe

La Fundació Tom Sharpe compta amb una nova web que incorpora nous continguts i facilita la navegació a l’usuari. La nova pàgina compta amb els apartats “La Fundació” amb informació sobre aquesta entitat, “Tom Sharpe” que aprofundeix en la figura de l’autor, “Obres” que enumera tota la bibliografia de Tom Sharpe, “Fons Tom Sharpe UdG” amb informació sobre el llegat que Sharpe va fer a la Universitat de Girona, “Galeria” amb imatges i vídeos de Tom Sharpe i la Fundació, i “Actualitat” amb un recull de la principal activitat de la Fundació.

16 d'abril de 2018
TV Costa Brava

La Fundació Tom Sharpe creu que hi ha material publicable en el seu llegat

La Fundació Tom Sharpe confia que sortirà material publicable del llegat que l’escriptor britànic establert a Llafranc va deixar. Des de l’entitat que divulga la seva figura asseguren que estant treballant en diferents manuscrits i documentació custodiada per la Universitat de Girona però admeten que es tracta d’un procés lent.

6 d'abril de 2018
TV Costa Brava

Creen els premis Tom Sharpe de redacció en anglès

Amb el desig de crear i difondre un viu interès per la literatura anglesa entre les generacions joves, s’ha convocat la primera edició del Concurs de redacció en llengua anglesa Tom Sharpe, dirigit als alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat de Palafrugell. Aquest ha estat el primer curs en què es demanava als joves estudiants una redacció d’una pàgina escrita en anglès. El tema era Llafranc i entre les redaccions hi havia temes per tots els gustos.

5 d'abril de 2018
Ràdio Capital

Palafrugell entrega els premis del concurs de redacció en anglès Tom Sharpe

Hi han participat més d’un centenar d’alumnes de l’Institut Baix Empordà, Institut Frederic Martí Carreras, Escola Sant Jordi i Centre Prats de la Carrera.

L’Ajuntament de Palafrugell ha entregat els premis de la primera edició del concurs de redacció en llengua anglesa Tom Sharpe, orientat als alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. En conjunt, hi han participat més d’un centenar d’alumnes de l’Institut Baix Empordà, Institut Frederic Martí Carreras, Escola Sant Jordi i Centre Prats de la Carrera. La temàtica de la redacció s’emmarcava en els espais emblemàtics de Llafranc.

Els guanyadors han estat Alicia Saldarriaga i Laura Vall, per part de l’Institut Baix Empordà, també Blanca Quiñonero i Júlia Freitas de l’Institut Frederic Martí Carreras, Xènia Muñoz de l’Escola Sant Jordi i Lorena Augustin del Centre Prats de la Carrera.

17 de març de 2018
Fundació Tom Sharpe

“The gropes” protagonitza la tercera sessió del Club de Lectura Tom Sharpe

La tercera sessió del Club de Lectura Tom Sharpe va girar al voltant del llibre “The Gropes” i va comptar amb l’escriptor Miquel Martin i la presidenta de la Fundació Tom Sharpe, Montserrat Verdaguer. Les sessions van tenir lloc a la Biblioteca de Palafrugell.

Vint-i-cinc de gener de 2018
Fundació Tom Sharpe

Nou logotip de la Fundació Tom Sharpe

Des d’aquest mes de gener de 2018 la Fundació compta amb un nou logotip. L’estudi de disseny Iglésies Associats ha estat l’encarregat de la creació de la identitat corporativa, que té com a principal símbol gràfic els caràcters tipogràfics “F T P” -de l’acròstic de la Fundació Tom Sharpe-, extrets d’una màquina d’escriure clàssica. La marca integra també el nom de la Fundació i la firma original de Tom Sharpe, utilitzant un cromatisme que combina el negre i vermell, colors que confereixen força i autenticitat a la composició.

13 de gener de 2018
Fundació Tom Sharpe

Segona sessió del Club de Lectura Tom Sharpe “Ancestral Vices”

Segona sessió del Club de lectura Tom Sharpe, al voltant de les obres de l’escriptor, organitzat per la Biblioteca de Palafrugell amb la col·laboració de la Fundació Tom Sharpe. En aquesta ocasió el club estava dedicat a “Ancestral Vices” i va comptar amb l’escriptor Miquel Martin i Montserrat Verdaguer.

21 d'octubre de 2018
Fundació Tom Sharpe

Primera sessió del Club de Lectura Tom Sharpe “Wilt”

Club de lectura al voltant de les obres de l’escriptor Tom Sharpe, amb exemplars en anglès, català i castellà. En aquesta primera sessió es va llegir “Wilt” i es va comptar amb la presència de Llàtzer Moix. Coordina Miquel Martin. Organitzat per la Biblioteca de Palafrugell amb la col·laboració de la Fundació Tom Sharpe.

20 d'octubre de 2017
@CarmeFenoll

Arrenca el Club de Lectura Tom Sharpe de la Biblioteca de Palafrugell

La Biblioteca de Palafrugell amb la col·laboració de la Fundació Tom Sharpe ha iniciat un club de lectura al voltant de les obres de Tom Sharpe, amb exemplars en anglès, català i castellà. Dins aquest cicle s’han programat tres sessions a partir de les novel·les Wilt -que va tenir lloc el 21 d’octubre-, Ancestral Vices -13 de gener- i The Gropes -17 de març-. El club el coordina l’escriptor Miquel Martin i Montserrat Verdaguer.

A la presentació del cicle hi va intervenir Joan Solés, director de la Biblioteca de Palafrugell, Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe, i Roser Massaguer, regidora d’Hisenda i Benestar Social de l’Ajuntament de Palafrugell.

Dijous, 15 de setembre de 2016
TV3

IX Bienal de fotografia Xavier Miserachs

Notícia apareguda el dia 14 de setembre de de 2016 a la cadena de televisió TV3, on s’informa sobre la IX Biennal de Fotografia Xavier Miserachs. En el reportatge es fa referència a l’activitat fotogràfica a Sud-àfrica de Tom Sharpe, on va arribar l’any 1951. Allà va muntar el seu propi laboratori per dedicarse a la fotografia de manera professional; a més dels encàrrecs convencionals també fotografiava les dures condicions de vida de la població negra sota l’apartheid. La militància al Partit Liberal i el fet d’estar políticament involucrat en la lluita contra el règim va provocar que fos arrestat i deportat a Anglaterra l’any 1961 i que hagués de deixar enrere tota la seva producció.

Dimecres, 07 Setembre 2016
Diari de Girona

Les desconegudes fotos sud-africanes de Tom Sharpe, a Palafrugell

El novel·lista Tom Sharpe (Londres, 1928 – Llafranc, 2013) va desenvolupar una important i gairebé desconeguda activitat fotogràfica a Sud-àfrica entre els anys 50 i 60. A més de dedicar-se a la fotografia per encàrrec, Tom Sharpe va capturar les dures condicions de vida de la població negra sota el règim de l’apartheid, un fet que, junt amb la seva militància política, el va conduir a ser deportat al seu país d’origen el 1961.

Set de setembre de 2016
Diari de Girona

Article d’opinió sobre la Fundació Tom Sharpe

Article d’opinió d’Helena Boadas publicat al Diari de Girona: “Tom Sharpe va morir fa tres anys, a Llafranc, on havia viscut els últims vint anys de la seva vida. Com hi va anar a parar em sembla una història curiosa. Ho sabíeu, que Tom Sharpe va viure uns anys molt difícils i que quan va arribar a Catalunya, el 1992, se sentia un home acabat? Va venir a Barcelona per assistir a una convenció literària i la seva agent el va convidar a dinar a l’hotel Llevant, a Llafranc: li va agradar i s’hi va quedar…”

Dimecres, 24 Agost 2016
www.biennalxmiserachs.org

Tom Sharpe a la biennal de fotografia Xavier Miserachs

La IX edició de la Biennal de fotografia Xavier Miserachs, que tindrà lloc a Palafrugell del 10 de setembre al 9 d’octubre de 2016, acollirà una exposició de fotografies de Tom Sharpe. Es tracta d’un conjunt de còpies originals, realitzades a Sud-Àfrica entre els anys 1955 i 1961, on retratava principalment persones en la seva quotidianitat i que donava protagonisme a les que patien situacions de més vulnerabilitat.

Programa Biennal de fotografia Xavier Miserachs 2016

 

Dimarts, 12 Juliol 2016
TV3

El llegat literari de Tom Sharpe s’instal·la a la Universitat de Girona

Notícia apareguda el dia 12 de juliol de 2016 a la cadena de televisió TV3, on s’informa de que el llegat literari de Tom Sharpe s’instal·la la Universitat de Girona.

Dimecres, 01 Juny 2016
Diari de Girona

Novetats d’en Tom

Article d’opinió de Sebastià Roig publicat al Diari de Girona el dia 1 de juny de 2016

28 d' Abril de 2015
CB TV

Tom Sharpe. El recorregut per el seu llegat literari

Lluís Molinas entrevista a Montserrat Verdaguer (Fundació Tom Sharpe) juntament amb Xavier Rocas, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Palafrugell. Recorren la història de la Fundació així com la vida de Tom Sharpe a través de tot el seu llegat.

24 de març de 2015
Fundació Tom Sharpe

Presentació de la Fundació Tom Sharpe

Montserrat Verdaguer, Juli Fernández Iruela i Xavier Rocas Gutiérrez presenten La Fundació Tom Sharpe i els seu propòsit. La Fundació difondrà el llegat Literari de l’escriptor arreu de Catalunya i del món.

23 de març de 2015
Fundació Tom Sharpe

Constitució de la Fundació Tom Sharpe

El 23 de març de 2105, es reuneixen: Mª Prat Sàbat, Isabel Verdaguer, José Mª Pérez-Collados, Xavier Rocas i Montserrat Verdaguer per iniciar la Fundació Tom Sharpe. En veiem el moment de la signatura.

4 d'octubre de 2014
Fundació Tom Sharpe

Benvolgut Tom. Imatge de Tom Sharpe a través de Montserrat Verdaguer

Montserrat Verdaguer, íntima amiga de l’escriptor, és acualment la marmessora de tota la seva obra i la responsable d’escriure’n la seva biografia. De forma íntima i personal, Montserrat Verdaguer, ens explica com era Tom Sharpe no només com a escriptor, sinó també com a persona.

14 de Juny de 2013
Fundació Tom Sharpe

Els ultims dies de Tom Sharpe a la Costa Brava

Un retrat de Tom Sharpe sobre la seva estancia a Llafranc. Es mostra com era la seva vida allà, amb quina gent es rodejava, què va significar per a ell estar on estava i de quina manera va deixar empremta en el territori.

8 de març de 1995
Canal 33

Tom Sharpe a l’Hotel Llevant

Tom Sharpe va protagonitzar una entrevista el 1995 a L’hotel Llevant de Llafranc, el que va ser la seva residència desde el primer moment en que va arribar a Llafranc fins que va comprar la seva propia casa a la població. Descobrim la seva vida a l’hotel així com el seu entorn on creava les seves obres.