Actualitat

28 de novembre

Fins al 22 de desembre es pot visitar a la Biblioteca del Campus Barri Vell l’exposició que organitza la Càtedra Tom Sharpe a l’entorn del novel·lista britànic. Una mostra que té per objectiu donar a conèixer la destacada figura de Tom Sharpe, un dels novel·listes britànics més populars del segle XX, que va viure els darrers anys de la seva vida a Llafranc.

És l’activitat inicial del curs 2023-24 de la Càtedra Tom Sharpe i tindrà continuïtat amb una beca d’investigació, un concurs de relats i un cicle de conferències sobre William Shakespeare

Fins al 22 de desembre es pot visitar a la Biblioteca del Campus Barri Vell l’exposició que organitza la Càtedra Tom Sharpe a l’entorn del novel·lista britànic. Una mostra que té per objectiu donar a conèixer la destacada figura de Tom Sharpe, un dels novel·listes britànics més populars del segle XX, que va viure els darrers anys de la seva vida a Llafranc.

Per a Jordi Sala Lleal, director de la Càtedra Tom Sharpe, l’exposició és “una contribució al coneixement i la difusió de Tom Sharpe i, de retruc, també serveix per explicar quines tasques es fan des de la Càtedra”. Remarca que les persones que la visitin s’aproparan de manera “resumida i entretinguda a la vida i l’obra literària de Tom Sharpe”. Així mateix, recorda que a la Biblioteca Campus Barri Vell de la UdG es conserva el llegat bibliogràfic i documental que la Fundació Tom Sharpe de Palafrugell va cedir a la UdG. Una de les missions de la Càtedra  apunta “és la conservació, catalogació i estudi d’aquest fons, i també de la figura de l’autor, i aquesta exposició és una bona manera de fer-ho”.

Una delegació institucional de la Fundació Tom Sharpe de Palafrugell, encapçalada per la seva presidenta, Montserrat Verdaguer, ha visitat l’exposició el 24 de novembre. Verdaguer ha recordat durant la visita que Tom Sharpe “normalment és conegut per Wilt, però va escriure setze novel·les, moltes de les quals són tan interessants com aquesta. Des de les dues primeres, que va escriure a Sud-Àfrica, fins a les últimes”.  A l’exposició es poden veure totes les novel·les i moltes de les traduccions de Wilt, a part de fotografies poc conegudes de l’autor, algunes de les quals “són molt divertides”. Considera que “val la pena venir a veure l’exposició”. “Qui vingui passarà una bona estona”, ha destacat.

Jordi Sala, Isabel Verdaguer i Montserrat Verdaguer al costat d'uns plafons de la mostra.

Jordi Sala, Isabel Verdaguer i Montserrat Verdaguer al costat d’uns plafons de la mostra.

L’exposició és l’activitat inicial del curs 2023-24 de la Càtedra Tom Sharpe i tindrà continuïtat amb una beca d’investigació, un concurs de relats i un cicle de conferències sobre William Shakespeare, de gener a maig de 2024, en col·laboració amb l’Ajuntament de Girona al Centre Cultural La Mercè.

La Beca Càtedra Tom Sharpe 2024, amb una dotació de 3.000 euros, s’atorgarà al millor projecte d’investigació o de treball divulgatiu sobre algun aspecte de la vida o l’obra de Tom Sharpe, des de qualsevol perspectiva: crítica, historiogràfica, biogràfica, assagística, periodística, etc. Les llengües admeses per a la redacció del treball són l’anglès, el català, el castellà i el francès. Es poden presentar projectes fins al 31 de desembre de 2023. El jurat encarregat d’avaluar els treballs presentats està format per Eva Espasa (UVic), Jordi Julià (UAB) i Jordi Sala, director de la Càtedra Tom Sharpe de la UdG, com a secretari.

D’altra banda, la Càtedra també organitza el 1r Concurs de relats Càtedra Tom Sharpe, obert a tota la comunitat universitària de Catalunya, que premiarà amb 750 euros el millor relat humorístic de campus universitari, concepte que inclou qualsevol text narratiu que expliqui una història que s’esdevingui en un marc universitari i que estigui protagonitzada per personatges d’una comunitat universitària, i que tingui un marcat caràcter satíric, irònic, sarcàstic o humorístic. El relat ha de ser escrit en llengua anglesa i s’ha de presentar abans del 29 de febrer de 2024. El jurat que fallarà el premi està format per Laura Gimeno Pahissa, professora de literatura nord-americana de la UAB; Matthew Tree, escriptor; i Julie Waddington, professora de didàctica de la llengua i la literatura de la UdG.

La Càtedra Tom Sharpe de la Universitat de Girona va ser creada l’abril de 2020 amb la doble finalitat de catalogar, conservar i difondre el fons documental de l’escriptor Tom Sharpe, així com de promoure el coneixement de la seva obra, d’una banda, i de l’altra la difusió i la promoció de la literatura en llengua anglesa en el si de la Universitat de Girona i a l’exterior.

Des el seu inici, la Càtedra Tom Sharpe de la Universitat de Girona treballa en col·laboració amb la Fundació Tom Sharpe, amb seu a Palafrugell, municipi on el novel·lista anglès va viure vint anys i on va morir, concretament a la població de Llafranc.

Montserrat Verdaguer i Jordi Sala visiten l'exposició.

Montserrat Verdaguer i Jordi Sala visiten l’exposició.