El dissabte 9 de febrer s’ha presentat a la Biblioteca de Palafrugell el llibre de Miquel Berga “Un aire anglès”, amb la participació del llibreter i activista cultural Guillem Terribas. L’obra ens ofereix una selecció d’articles endreçats en un abecedari particular, el diccionari personal d’un anglòfil que no perd mai de vista quin són els seus origens i des d’on escriu.
En les seves pàgines hi desfilen, sempre presentats en un to menor, una multitud d’escriptors de la gran tradició anglosaxona, com Tom Sharpe, sense oblidar personatges dedicats a feines més prosaiques, com Winston Churchill i la mateixa reina d’Anglaterra. Miquel Berga ens obre les portes del museu de la petita i gran història, del que ens és propi i del que ens és aliè, construint un paisatge capaç d’incloure tant la calidesa mediterrània com la pluja i les nuvolades del nord. A Un aire anglès la idea de la literatura com a memòria cultural col·lectiva plana per sobre i per dins de cada article i s’acaba incrustant, de manera imperceptible, en la ment dels lectors que s’hi submergeixen.
La presentació ha estat una col·laboració de la Fundació Josep Pla i la Fundació Tom Sharpe.
La Fundació Tom Sharpe, realitza al llarg de l’any activitats de diferents tipologies, com presentacions, xerrades, rutes, entregues de premis, entre d’altres. En aquest llistat us presentem les previstes per aquest any 2019.
GENER
17-Gener-2019 (dijous) 19h.
Biblioteca Castelló d’Empuries-Lectura llibre” Wilt”-Miquel Martin i Serra
FEBRER
9-Febrer-2019 (dissabte) 12:00
Biblioteca de Palafrugell-Presentació del llibre de Miquel Berga “Una aire anglès”, introducció de Guillem Terribas. Fundació Josep Pla-Fundació Tom Sharpe
20-Febrer-2019 (dimecres) 12.00
Teatre Municipal de Palafrugell. Lliurament del 2º Premi de redacció escolar en anglés Tom Sharpe.
Lectura dels premis per Danielle Balfour Jones
MARÇ
29-Març-2019 (divendres) 19.00
Biblioteca de Palafrugell
“Tom Sharpe, un novel·lista satíric vist pels seus lectors” A càrrec de Sebastià Roig i Miquel Martin i Serra, periodistes i escriptors, i Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe
ABRIL
3-Abril-2019 (dimecres)
Xerrada en anglès sobre Tom Sharpe i la Fundació, organitzada per la U3A Costa Brava (The University of The Third Age) al Restaurant Sala Gran de Llofriu, a càrrec de Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe.
7-Abril- 2019 (diumenge)
Ruta Tom Sharpe: Club de lectura Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallés
Lectura “Wilt”.
Dinar Hotel Llevant
MAIG
24-Maig-2019 (divendres) 17.30
Biblioteca de Palafrugell
Recordant a Tom Sharpe
Els personatges esbojarrats de Roald Dahl. A cárrec d’Olga Cercós. Activitat infantil i familiar.
JUNY
17-Juny-2019( dilluns) 19.00
Biblioteca de Hostalric- Lectura” Wilt”- Miquel Martin i Serra
JULIOL
Visita sr. Yves Vanderhaeghen –The Witness-Pietermaritzburg(Sudafrica)
SETEMBRE
Asistencia a la décima edició de “La Risa de Bilbao”-Primer Premi va ser per a Tom Sharpe al Setembre 2009.
26-Setembre- 2019-(dijous) 19.00
Biblioteca Riudellots-Lectura “The Gropes”-Miquel Martin i Serra
L’Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Tom Sharpe han signat un conveni de col·laboració per impulsar les activitats de l’entitat per promoure el llegat d’aquest novel·lista i fotògraf. A partir d’aquest acord el consistori de Palafrugell contribuirà al finançament de les diferents tasques que duu a terme la fundació.
S’ha realitzat una trobada amb la vicerectora de Territori i Compromís de la Universitat de Girona, la doctora Sílvia Llach Carles. En aquesta trobada s’ha parlat de la futura Cátedra Tom Sharpe de la Universitat. Aquesta és la primera reunió entre la Universitat de Girona i la Fundació Tom Sharpe per iniciar aquesta Cátedra.
El President i el Secretari de la Fundació Tom Sharpe, han mantingut una trobada a Madrid amb la professora i escriptora Celia Vázquez, de la Universitat Complutense de Madrid, per parlar de nous projectes i de l’escriptor Tom Sharpe. El novembre de 1998 Tom Sharpe va ser convidat a la Universitat de Vigo per Celia Vázquez, que és l’autora del llibre “El humor como máscara del desencanto en las novelas de Tom Sharpe”.
El novembre de 1998 Tom Sharpe va ser convidat a la Universitat de Vigo per la profesora Celia Vázquez, que és l’autora del llibre “El humor como máscara del desencanto en las novelas de Tom Sharpe”.
Aquest llibre gira entorn a l’humor amb unes claus definitòries i una presentació analítica de les diverses teories. A això li segueix un breu repàs a la tradició còmica en la novel·la anglesa contemporània, en què s’intenta establir si existeix de veritat un humor nacional analitzant la seva literatura. Es presenta una visió succinta dels novel·listes contemporanis anglesos i el seu peculiar humor i es parla de la continuació d’aquesta tradició novel·lística iniciada al segle XVIII. La vida i l’obra de Tom Sharpe proporcionen el teló de fons necessari per desenvolupar l’objectiu principal d’aquest treball, que és l’estudi detallat dels mons que formen la seva novel·lística en què es reflecteix un desencant evident. És de destacar l’enorme tendència que Sharpe sent cap a l’element incongruent dins del seu humor. Encara que aquest autor s’embarca en la tasca de donar un sentit lògic i realista a tot el que escriu i encaixar-ho dins de la vena humorística, algun personatge es resisteix a pertànyer a aquest esquema que l’autor crea. El llibre acaba amb els mons que conformen la seva obra i que es repeteixen dins la seva activitat creadora. S’utilitza una profusió d’exemples que deixen clar que per Sharpe l’humor respon a la violència i al desencís com a forma literària, i és el seu alleujament.
Recentment el professor Christian Dalzon ha visitat la Fundació Tom Sharpe. Dalzon és l’autor de la tesi doctoral “Tom Sharpe, Écrivain Populaire – De la farce à l’ironie” que ha estat publicada en forma de llibre.
Un dinar de “conspiració Sharpiana” va servir per presentar la Fundació Tom Sharpe a diferents personalitats de la ciutat de Barcelona. El dinar va tenir lloc el passat dilluns 18 de juny i va servir per parlar dels actes que properament es volen dur a terme a la capital catalana.
Al dinar hi van assistir Carme Fenoll, patrona de la Fundació Tom Sharpe; Isabel Sucunza, de la llibreria Calders; Bernat Ruiz Doménech, director de producte a Roter i membre consell assesor de Liberdrac; Abigail López i Kike García de la llibreria La Llama; i Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe.
El passat 26 de maig els membres del Club de Lectura de Serinyà van fer la Ruta del Mas Pla de Llofriu. La ruta va iniciar-se a la seu de la Fundació Josep Pla, i posteriorment el grup es va desplaçar fins al Mas Pla, on es va poder visitar la sala on Josep Pla escrivia. Finalment el grup va visitar la part de la Fundació Tom Sharpe té dipositada a Llofriu.
La Fundació Tom Sharpe compta amb una nova web que incorpora nous continguts i facilita la navegació a l’usuari. La nova pàgina compta amb els apartats “La Fundació” amb informació sobre aquesta entitat, “Tom Sharpe” que aprofundeix en la figura de l’autor, “Obres” que enumera tota la bibliografia de Tom Sharpe, “Fons Tom Sharpe UdG” amb informació sobre el llegat que Sharpe va fer a la Universitat de Girona, “Galeria” amb imatges i vídeos de Tom Sharpe i la Fundació, i “Actualitat” amb un recull de la principal activitat de la Fundació.
La Fundació Tom Sharpe confia que sortirà material publicable del llegat que l’escriptor britànic establert a Llafranc va deixar. Des de l’entitat que divulga la seva figura asseguren que estant treballant en diferents manuscrits i documentació custodiada per la Universitat de Girona però admeten que es tracta d’un procés lent.
Amb el desig de crear i difondre un viu interès per la literatura anglesa entre les generacions joves, s’ha convocat la primera edició del Concurs de redacció en llengua anglesa Tom Sharpe, dirigit als alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat de Palafrugell. Aquest ha estat el primer curs en què es demanava als joves estudiants una redacció d’una pàgina escrita en anglès. El tema era Llafranc i entre les redaccions hi havia temes per tots els gustos.
Hi han participat més d’un centenar d’alumnes de l’Institut Baix Empordà, Institut Frederic Martí Carreras, Escola Sant Jordi i Centre Prats de la Carrera.
L’Ajuntament de Palafrugell ha entregat els premis de la primera edició del concurs de redacció en llengua anglesa Tom Sharpe, orientat als alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. En conjunt, hi han participat més d’un centenar d’alumnes de l’Institut Baix Empordà, Institut Frederic Martí Carreras, Escola Sant Jordi i Centre Prats de la Carrera. La temàtica de la redacció s’emmarcava en els espais emblemàtics de Llafranc.
Els guanyadors han estat Alicia Saldarriaga i Laura Vall, per part de l’Institut Baix Empordà, també Blanca Quiñonero i Júlia Freitas de l’Institut Frederic Martí Carreras, Xènia Muñoz de l’Escola Sant Jordi i Lorena Augustin del Centre Prats de la Carrera.
La tercera sessió del Club de Lectura Tom Sharpe va girar al voltant del llibre “The Gropes” i va comptar amb l’escriptor Miquel Martin i la presidenta de la Fundació Tom Sharpe, Montserrat Verdaguer. Les sessions van tenir lloc a la Biblioteca de Palafrugell.
Des d’aquest mes de gener de 2018 la Fundació compta amb un nou logotip. L’estudi de disseny Iglésies Associats ha estat l’encarregat de la creació de la identitat corporativa, que té com a principal símbol gràfic els caràcters tipogràfics “F T P” -de l’acròstic de la Fundació Tom Sharpe-, extrets d’una màquina d’escriure clàssica. La marca integra també el nom de la Fundació i la firma original de Tom Sharpe, utilitzant un cromatisme que combina el negre i vermell, colors que confereixen força i autenticitat a la composició.
Segona sessió del Club de lectura Tom Sharpe, al voltant de les obres de l’escriptor, organitzat per la Biblioteca de Palafrugell amb la col·laboració de la Fundació Tom Sharpe. En aquesta ocasió el club estava dedicat a “Ancestral Vices” i va comptar amb l’escriptor Miquel Martin i Montserrat Verdaguer.
Club de lectura al voltant de les obres de l’escriptor Tom Sharpe, amb exemplars en anglès, català i castellà. En aquesta primera sessió es va llegir “Wilt” i es va comptar amb la presència de Llàtzer Moix. Coordina Miquel Martin. Organitzat per la Biblioteca de Palafrugell amb la col·laboració de la Fundació Tom Sharpe.
La Biblioteca de Palafrugell amb la col·laboració de la Fundació Tom Sharpe ha iniciat un club de lectura al voltant de les obres de Tom Sharpe, amb exemplars en anglès, català i castellà. Dins aquest cicle s’han programat tres sessions a partir de les novel·les Wilt -que va tenir lloc el 21 d’octubre-, Ancestral Vices -13 de gener- i The Gropes -17 de març-. El club el coordina l’escriptor Miquel Martin i Montserrat Verdaguer.
A la presentació del cicle hi va intervenir Joan Solés, director de la Biblioteca de Palafrugell, Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe, i Roser Massaguer, regidora d’Hisenda i Benestar Social de l’Ajuntament de Palafrugell.
Notícia apareguda el dia 14 de setembre de de 2016 a la cadena de televisió TV3, on s’informa sobre la IX Biennal de Fotografia Xavier Miserachs. En el reportatge es fa referència a l’activitat fotogràfica a Sud-àfrica de Tom Sharpe, on va arribar l’any 1951. Allà va muntar el seu propi laboratori per dedicarse a la fotografia de manera professional; a més dels encàrrecs convencionals també fotografiava les dures condicions de vida de la població negra sota l’apartheid. La militància al Partit Liberal i el fet d’estar políticament involucrat en la lluita contra el règim va provocar que fos arrestat i deportat a Anglaterra l’any 1961 i que hagués de deixar enrere tota la seva producció.
El novel·lista Tom Sharpe (Londres, 1928 – Llafranc, 2013) va desenvolupar una important i gairebé desconeguda activitat fotogràfica a Sud-àfrica entre els anys 50 i 60. A més de dedicar-se a la fotografia per encàrrec, Tom Sharpe va capturar les dures condicions de vida de la població negra sota el règim de l’apartheid, un fet que, junt amb la seva militància política, el va conduir a ser deportat al seu país d’origen el 1961.
Article d’opinió d’Helena Boadas publicat al Diari de Girona: “Tom Sharpe va morir fa tres anys, a Llafranc, on havia viscut els últims vint anys de la seva vida. Com hi va anar a parar em sembla una història curiosa. Ho sabíeu, que Tom Sharpe va viure uns anys molt difícils i que quan va arribar a Catalunya, el 1992, se sentia un home acabat? Va venir a Barcelona per assistir a una convenció literària i la seva agent el va convidar a dinar a l’hotel Llevant, a Llafranc: li va agradar i s’hi va quedar…”
La IX edició de la Biennal de fotografia Xavier Miserachs, que tindrà lloc a Palafrugell del 10 de setembre al 9 d’octubre de 2016, acollirà una exposició de fotografies de Tom Sharpe. Es tracta d’un conjunt de còpies originals, realitzades a Sud-Àfrica entre els anys 1955 i 1961, on retratava principalment persones en la seva quotidianitat i que donava protagonisme a les que patien situacions de més vulnerabilitat.
Programa Biennal de fotografia Xavier Miserachs 2016
Notícia apareguda el dia 12 de juliol de 2016 a la cadena de televisió TV3, on s’informa de que el llegat literari de Tom Sharpe s’instal·la la Universitat de Girona.
Article d’opinió de Sebastià Roig publicat al Diari de Girona el dia 1 de juny de 2016
Lluís Molinas entrevista a Montserrat Verdaguer (Fundació Tom Sharpe) juntament amb Xavier Rocas, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Palafrugell. Recorren la història de la Fundació així com la vida de Tom Sharpe a través de tot el seu llegat.
Lluís Molinas entrevista a Montserrat Verdaguer (Fundació Tom Sharpe) juntament amb Xavier Rocas, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Palafrugell. Recorren la història de la Fundació així com la vida de Tom Sharpe a través de tot el seu llegat.
Lluís Molinas entrevista a Montserrat Verdaguer (Fundació Tom Sharpe) juntament amb Xavier Rocas, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Palafrugell. Recorren la història de la Fundació així com la vida de Tom Sharpe a través de tot el seu llegat.
Montserrat Verdaguer, Juli Fernández Iruela i Xavier Rocas Gutiérrez presenten La Fundació Tom Sharpe i els seu propòsit. La Fundació difondrà el llegat Literari de l’escriptor arreu de Catalunya i del món.
El 23 de març de 2105, es reuneixen: Mª Prat Sàbat, Isabel Verdaguer, José Mª Pérez-Collados, Xavier Rocas i Montserrat Verdaguer per iniciar la Fundació Tom Sharpe. En veiem el moment de la signatura.
El 23 de març de 2105, es reuneixen: Mª Prat Sàbat, Isabel Verdaguer, José Mª Pérez-Collados, Xavier Rocas i Montserrat Verdaguer per iniciar la Fundació Tom Sharpe. En veiem el moment de la signatura.
El 23 de març de 2105, es reuneixen: Mª Prat Sàbat, Isabel Verdaguer, José Mª Pérez-Collados, Xavier Rocas i Montserrat Verdaguer per iniciar la Fundació Tom Sharpe. En veiem el moment de la signatura.
Montserrat Verdaguer, Juli Fernández Iruela i Xavier Rocas Gutiérrez presenten La Fundació Tom Sharpe i els seu propòsit. La Fundació difondrà el llegat Literari de l’escriptor arreu de Catalunya i del món.
Montserrat Verdaguer, Juli Fernández Iruela i Xavier Rocas Gutiérrez presenten La Fundació Tom Sharpe i els seu propòsit. La Fundació difondrà el llegat Literari de l’escriptor arreu de Catalunya i del món.
Montserrat Verdaguer, íntima amiga de l’escriptor, és acualment la marmessora de tota la seva obra i la responsable d’escriure’n la seva biografia. De forma íntima i personal, Montserrat Verdaguer, ens explica com era Tom Sharpe no només com a escriptor, sinó també com a persona.
Montserrat Verdaguer, íntima amiga de l’escriptor, és acualment la marmessora de tota la seva obra i la responsable d’escriure’n la seva biografia. De forma íntima i personal, Montserrat Verdaguer, ens explica com era Tom Sharpe no només com a escriptor, sinó també com a persona.
Montserrat Verdaguer, íntima amiga de l’escriptor, és acualment la marmessora de tota la seva obra i la responsable d’escriure’n la seva biografia. De forma íntima i personal, Montserrat Verdaguer, ens explica com era Tom Sharpe no només com a escriptor, sinó també com a persona.
Un retrat de Tom Sharpe sobre la seva estancia a Llafranc. Es mostra com era la seva vida allà, amb quina gent es rodejava, què va significar per a ell estar on estava i de quina manera va deixar empremta en el territori.
Un retrat de Tom Sharpe sobre la seva estancia a Llafranc. Es mostra com era la seva vida allà, amb quina gent es rodejava, què va significar per a ell estar on estava i de quina manera va deixar empremta en el territori.
Un retrat de Tom Sharpe sobre la seva estancia a Llafranc. Es mostra com era la seva vida allà, amb quina gent es rodejava, què va significar per a ell estar on estava i de quina manera va deixar empremta en el territori.
Tom Sharpe va protagonitzar una entrevista el 1995 a L’hotel Llevant de Llafranc, el que va ser la seva residència desde el primer moment en que va arribar a Llafranc fins que va comprar la seva propia casa a la població. Descobrim la seva vida a l’hotel així com el seu entorn on creava les seves obres.
Tom Sharpe va protagonitzar una entrevista el 1995 a L’hotel Llevant de Llafranc, el que va ser la seva residència desde el primer moment en que va arribar a Llafranc fins que va comprar la seva propia casa a la població. Descobrim la seva vida a l’hotel així com el seu entorn on creava les seves obres.
Tom Sharpe va protagonitzar una entrevista el 1995 a L’hotel Llevant de Llafranc, el que va ser la seva residència desde el primer moment en que va arribar a Llafranc fins que va comprar la seva propia casa a la població. Descobrim la seva vida a l’hotel així com el seu entorn on creava les seves obres.