Actualitat

Fundació
3 de desembre de 2018

La Fundació Tom Sharpe, realitza al llarg de l’any activitats de diferents tipologies, com presentacions, xerrades, rutes, entregues de premis, entre d’altres. En aquest llistat us presentem les previstes per aquest any 2019.

GENER
17-Gener-2019 (dijous) 19h.
Biblioteca Castelló d’Empuries-Lectura llibre” Wilt”-Miquel Martin i Serra

FEBRER
20-Febrer-2019 (dimecres) 12.00
Entrega 2º Premi de redacció en anglés Tom Sharpe-Teatre de Palafrugell

MARÇ
29-Març-2019 (divendres) 19.00
Biblioteca de Palafrugell
Taula Rodona: Tom Sharpe i l’Apartheid Sud-africá. El compromise polític d’un gentleman.

ABRIL
7-Abril- 2019 (diumenge)
Ruta Tom Sharpe: Club de lectura Escola Sant Gervasi de Mollet del Vallés
Lectura “Wilt”.
Dinar Hotel Llevant

MAIG
24-Maig-2019 (divendres) 17.30
Biblioteca de Palafrugell
Recordant a Tom Sharpe
Els personatges esbojarrats de Roald Dahl. A cárrec d’Olga Cercós. Activitat infantil i familiar.

JUNY
17-Juny-2019( dilluns) 19.00
Biblioteca de Hostalric- Lectura” Wilt”- Miquel Martin i Serra

JULIOL
Visita sr. Yves Vanderhaeghen –The Witness-Pietermaritzburg(Sudafrica)

SETEMBRE

Asistencia a la décima edició de “La Risa de Bilbao”-Primer Premi va ser per a Tom Sharpe al Setembre 2009.
26-Setembre- 2019-(dijous) 19.00
Biblioteca Riudellots-Lectura “The Gropes”-Miquel Martin i Serra

19 de novembre de 2018
Fundació

L’Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Tom Sharpe han signat un conveni de col·laboració

L’Ajuntament de Palafrugell i la Fundació Tom Sharpe han signat un conveni de col·laboració per impulsar les activitats de l’entitat per promoure el llegat d’aquest novel·lista i fotògraf. A partir d’aquest acord el consistori de Palafrugell contribuirà al finançament de les diferents tasques que duu a terme la fundació.

12 de novembre de 2018
Fundació Tom Sharpe

Cátedra Tom Sharpe de la Universitat de Girona

S’ha realitzat una trobada amb la vicerectora de Territori i Compromís de la Universitat de Girona, la doctora Sílvia Llach Carles. En aquesta trobada s’ha parlat de la futura Cátedra Tom Sharpe de la Universitat. Aquesta és la primera reunió entre la Universitat de Girona i la Fundació Tom Sharpe per iniciar aquesta Cátedra.

20 d'octubre de 2018
Fundació Tom Sharpe

Trobada al Círculo de Bellas Artes de Madrid

El President i el Secretari de la Fundació Tom Sharpe, han mantingut una trobada a Madrid amb la professora i escriptora Celia Vázquez, de la Universitat Complutense de Madrid, per parlar de nous projectes i de l’escriptor Tom Sharpe. El novembre de 1998 Tom Sharpe va ser convidat a la Universitat de Vigo per Celia Vázquez, que és l’autora del llibre “El humor como máscara del desencanto en las novelas de Tom Sharpe”.

Novembre de 1998
Celia Vázquez

Visita de Tom Sharpe a la Universidad de Vigo amb la professora Celia Vázquez

El novembre de 1998 Tom Sharpe va ser convidat a la Universitat de Vigo per la profesora Celia Vázquez, que és l’autora del llibre “El humor como máscara del desencanto en las novelas de Tom Sharpe”.

Aquest llibre gira entorn a l’humor amb unes claus definitòries i una presentació analítica de les diverses teories. A això li segueix un breu repàs a la tradició còmica en la novel·la anglesa contemporània, en què s’intenta establir si existeix de veritat un humor nacional analitzant la seva literatura. Es presenta una visió succinta dels novel·listes contemporanis anglesos i el seu peculiar humor i es parla de la continuació d’aquesta tradició novel·lística iniciada al segle XVIII. La vida i l’obra de Tom Sharpe proporcionen el teló de fons necessari per desenvolupar l’objectiu principal d’aquest treball, que és l’estudi detallat dels mons que formen la seva novel·lística en què es reflecteix un desencant evident. És de destacar l’enorme tendència que Sharpe sent cap a l’element incongruent dins del seu humor. Encara que aquest autor s’embarca en la tasca de donar un sentit lògic i realista a tot el que escriu i encaixar-ho dins de la vena humorística, algun personatge es resisteix a pertànyer a aquest esquema que l’autor crea. El llibre acaba amb els mons que conformen la seva obra i que es repeteixen dins la seva activitat creadora. S’utilitza una profusió d’exemples que deixen clar que per Sharpe l’humor respon a la violència i al desencís com a forma literària, i és el seu alleujament.

21 d'agost de 2018
Fundació Tom Sharpe

Visita de Christian Dalzon a la Fundació Tom Sharpe

Recentment el professor Christian Dalzon ha visitat la Fundació Tom Sharpe. Dalzon és l’autor de la tesi doctoral “Tom Sharpe, Écrivain Populaire – De la farce à l’ironie” que ha estat publicada en forma de llibre.

 

Dilluns 18 de juny
Fundació Tom Sharpe

Dinar de conspiració Sharpiana

Un dinar de “conspiració Sharpiana” va servir per presentar la Fundació Tom Sharpe a diferents personalitats de la ciutat de Barcelona. El dinar va tenir lloc el passat dilluns 18 de juny i va servir per parlar dels actes que properament es volen dur a terme a la capital catalana.

Al dinar hi van assistir Carme Fenoll, patrona de la Fundació Tom Sharpe; Isabel Sucunza, de la llibreria Calders; Bernat Ruiz Doménech, director de producte a Roter i membre consell assesor de Liberdrac; Abigail López i Kike García de la llibreria La Llama; i Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe.

Dissabte 26 de maig
Fundació Tom Sharpe

Ruta Josep Pla i Ruta Tom Sharpe del Club de Lectura de Serinyà

El passat 26 de maig els membres del Club de Lectura de Serinyà van fer la Ruta del Mas Pla de Llofriu. La ruta va iniciar-se a la seu de la Fundació Josep Pla, i posteriorment el grup es va desplaçar fins al Mas Pla, on es va poder visitar la sala on Josep Pla escrivia. Finalment el grup va visitar la part de la Fundació Tom Sharpe té dipositada a Llofriu.

27 d'abril de 2018
Fundació Tom Sharpe

Nova web de la Fundació Tom Sharpe

La Fundació Tom Sharpe compta amb una nova web que incorpora nous continguts i facilita la navegació a l’usuari. La nova pàgina compta amb els apartats “La Fundació” amb informació sobre aquesta entitat, “Tom Sharpe” que aprofundeix en la figura de l’autor, “Obres” que enumera tota la bibliografia de Tom Sharpe, “Fons Tom Sharpe UdG” amb informació sobre el llegat que Sharpe va fer a la Universitat de Girona, “Galeria” amb imatges i vídeos de Tom Sharpe i la Fundació, i “Actualitat” amb un recull de la principal activitat de la Fundació.

16 d'abril de 2018
TV Costa Brava

La Fundació Tom Sharpe creu que hi ha material publicable en el seu llegat

La Fundació Tom Sharpe confia que sortirà material publicable del llegat que l’escriptor britànic establert a Llafranc va deixar. Des de l’entitat que divulga la seva figura asseguren que estant treballant en diferents manuscrits i documentació custodiada per la Universitat de Girona però admeten que es tracta d’un procés lent.

6 d'abril de 2018
TV Costa Brava

Creen els premis Tom Sharpe de redacció en anglès

Amb el desig de crear i difondre un viu interès per la literatura anglesa entre les generacions joves, s’ha convocat la primera edició del Concurs de redacció en llengua anglesa Tom Sharpe, dirigit als alumnes de 4t d’ESO i 1r de batxillerat de Palafrugell. Aquest ha estat el primer curs en què es demanava als joves estudiants una redacció d’una pàgina escrita en anglès. El tema era Llafranc i entre les redaccions hi havia temes per tots els gustos.

5 d'abril de 2018
Ràdio Capital

Palafrugell entrega els premis del concurs de redacció en anglès Tom Sharpe

Hi han participat més d’un centenar d’alumnes de l’Institut Baix Empordà, Institut Frederic Martí Carreras, Escola Sant Jordi i Centre Prats de la Carrera.

L’Ajuntament de Palafrugell ha entregat els premis de la primera edició del concurs de redacció en llengua anglesa Tom Sharpe, orientat als alumnes de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat. En conjunt, hi han participat més d’un centenar d’alumnes de l’Institut Baix Empordà, Institut Frederic Martí Carreras, Escola Sant Jordi i Centre Prats de la Carrera. La temàtica de la redacció s’emmarcava en els espais emblemàtics de Llafranc.

Els guanyadors han estat Alicia Saldarriaga i Laura Vall, per part de l’Institut Baix Empordà, també Blanca Quiñonero i Júlia Freitas de l’Institut Frederic Martí Carreras, Xènia Muñoz de l’Escola Sant Jordi i Lorena Augustin del Centre Prats de la Carrera.

17 de març de 2018
Fundació Tom Sharpe

“The gropes” protagonitza la tercera sessió del Club de Lectura Tom Sharpe

La tercera sessió del Club de Lectura Tom Sharpe va girar al voltant del llibre “The Gropes” i va comptar amb l’escriptor Miquel Martin i la presidenta de la Fundació Tom Sharpe, Montserrat Verdaguer. Les sessions van tenir lloc a la Biblioteca de Palafrugell.

Vint-i-cinc de gener de 2018
Fundació Tom Sharpe

Nou logotip de la Fundació Tom Sharpe

Des d’aquest mes de gener de 2018 la Fundació compta amb un nou logotip. L’estudi de disseny Iglésies Associats ha estat l’encarregat de la creació de la identitat corporativa, que té com a principal símbol gràfic els caràcters tipogràfics “F T P” -de l’acròstic de la Fundació Tom Sharpe-, extrets d’una màquina d’escriure clàssica. La marca integra també el nom de la Fundació i la firma original de Tom Sharpe, utilitzant un cromatisme que combina el negre i vermell, colors que confereixen força i autenticitat a la composició.

13 de gener de 2018
Fundació Tom Sharpe

Segona sessió del Club de Lectura Tom Sharpe “Ancestral Vices”

Segona sessió del Club de lectura Tom Sharpe, al voltant de les obres de l’escriptor, organitzat per la Biblioteca de Palafrugell amb la col·laboració de la Fundació Tom Sharpe. En aquesta ocasió el club estava dedicat a “Ancestral Vices” i va comptar amb l’escriptor Miquel Martin i Montserrat Verdaguer.

21 d'octubre de 2018
Fundació Tom Sharpe

Primera sessió del Club de Lectura Tom Sharpe “Wilt”

Club de lectura al voltant de les obres de l’escriptor Tom Sharpe, amb exemplars en anglès, català i castellà. En aquesta primera sessió es va llegir “Wilt” i es va comptar amb la presència de Llàtzer Moix. Coordina Miquel Martin. Organitzat per la Biblioteca de Palafrugell amb la col·laboració de la Fundació Tom Sharpe.

20 d'octubre de 2017
@CarmeFenoll

Arrenca el Club de Lectura Tom Sharpe de la Biblioteca de Palafrugell

La Biblioteca de Palafrugell amb la col·laboració de la Fundació Tom Sharpe ha iniciat un club de lectura al voltant de les obres de Tom Sharpe, amb exemplars en anglès, català i castellà. Dins aquest cicle s’han programat tres sessions a partir de les novel·les Wilt -que va tenir lloc el 21 d’octubre-, Ancestral Vices -13 de gener- i The Gropes -17 de març-. El club el coordina l’escriptor Miquel Martin i Montserrat Verdaguer.

A la presentació del cicle hi va intervenir Joan Solés, director de la Biblioteca de Palafrugell, Montserrat Verdaguer, presidenta de la Fundació Tom Sharpe, i Roser Massaguer, regidora d’Hisenda i Benestar Social de l’Ajuntament de Palafrugell.

Dijous, 15 de setembre de 2016
TV3

IX Bienal de fotografia Xavier Miserachs

Notícia apareguda el dia 14 de setembre de de 2016 a la cadena de televisió TV3, on s’informa sobre la IX Biennal de Fotografia Xavier Miserachs. En el reportatge es fa referència a l’activitat fotogràfica a Sud-àfrica de Tom Sharpe, on va arribar l’any 1951. Allà va muntar el seu propi laboratori per dedicarse a la fotografia de manera professional; a més dels encàrrecs convencionals també fotografiava les dures condicions de vida de la població negra sota l’apartheid. La militància al Partit Liberal i el fet d’estar políticament involucrat en la lluita contra el règim va provocar que fos arrestat i deportat a Anglaterra l’any 1961 i que hagués de deixar enrere tota la seva producció.

Dimecres, 07 Setembre 2016
Diari de Girona

Les desconegudes fotos sud-africanes de Tom Sharpe, a Palafrugell

El novel·lista Tom Sharpe (Londres, 1928 – Llafranc, 2013) va desenvolupar una important i gairebé desconeguda activitat fotogràfica a Sud-àfrica entre els anys 50 i 60. A més de dedicar-se a la fotografia per encàrrec, Tom Sharpe va capturar les dures condicions de vida de la població negra sota el règim de l’apartheid, un fet que, junt amb la seva militància política, el va conduir a ser deportat al seu país d’origen el 1961.

Set de setembre de 2016
Diari de Girona

Article d’opinió sobre la Fundació Tom Sharpe

Article d’opinió d’Helena Boadas publicat al Diari de Girona: “Tom Sharpe va morir fa tres anys, a Llafranc, on havia viscut els últims vint anys de la seva vida. Com hi va anar a parar em sembla una història curiosa. Ho sabíeu, que Tom Sharpe va viure uns anys molt difícils i que quan va arribar a Catalunya, el 1992, se sentia un home acabat? Va venir a Barcelona per assistir a una convenció literària i la seva agent el va convidar a dinar a l’hotel Llevant, a Llafranc: li va agradar i s’hi va quedar…”

Dimecres, 24 Agost 2016
www.biennalxmiserachs.org

Tom Sharpe a la biennal de fotografia Xavier Miserachs

La IX edició de la Biennal de fotografia Xavier Miserachs, que tindrà lloc a Palafrugell del 10 de setembre al 9 d’octubre de 2016, acollirà una exposició de fotografies de Tom Sharpe. Es tracta d’un conjunt de còpies originals, realitzades a Sud-Àfrica entre els anys 1955 i 1961, on retratava principalment persones en la seva quotidianitat i que donava protagonisme a les que patien situacions de més vulnerabilitat.

Programa Biennal de fotografia Xavier Miserachs 2016

 

Dimarts, 12 Juliol 2016
TV3

El llegat literari de Tom Sharpe s’instal·la a la Universitat de Girona

Notícia apareguda el dia 12 de juliol de 2016 a la cadena de televisió TV3, on s’informa de que el llegat literari de Tom Sharpe s’instal·la la Universitat de Girona.

Dimecres, 01 Juny 2016
Diari de Girona

Novetats d’en Tom

Article d’opinió de Sebastià Roig publicat al Diari de Girona el dia 1 de juny de 2016

28 d' Abril de 2015
CB TV

Tom Sharpe. El recorregut per el seu llegat literari

Lluís Molinas entrevista a Montserrat Verdaguer (Fundació Tom Sharpe) juntament amb Xavier Rocas, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Palafrugell. Recorren la història de la Fundació així com la vida de Tom Sharpe a través de tot el seu llegat.

28 d' Abril de 2015
CB TV

Tom Sharpe. El recorregut per el seu llegat literari

Lluís Molinas entrevista a Montserrat Verdaguer (Fundació Tom Sharpe) juntament amb Xavier Rocas, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Palafrugell. Recorren la història de la Fundació així com la vida de Tom Sharpe a través de tot el seu llegat.

28 d' Abril de 2015
CB TV

Tom Sharpe. El recorregut per el seu llegat literari

Lluís Molinas entrevista a Montserrat Verdaguer (Fundació Tom Sharpe) juntament amb Xavier Rocas, el regidor de cultura de l’Ajuntament de Palafrugell. Recorren la història de la Fundació així com la vida de Tom Sharpe a través de tot el seu llegat.

24 de març de 2015
Fundació Tom Sharpe

Presentació de la Fundació Tom Sharpe

Montserrat Verdaguer, Juli Fernández Iruela i Xavier Rocas Gutiérrez presenten La Fundació Tom Sharpe i els seu propòsit. La Fundació difondrà el llegat Literari de l’escriptor arreu de Catalunya i del món.

23 de març de 2015
Fundació Tom Sharpe

Constitució de la Fundació Tom Sharpe

El 23 de març de 2105, es reuneixen: Mª Prat Sàbat, Isabel Verdaguer, José Mª Pérez-Collados, Xavier Rocas i Montserrat Verdaguer per iniciar la Fundació Tom Sharpe. En veiem el moment de la signatura.

23 de març de 2015
Fundació Tom Sharpe

Constitució de la Fundació Tom Sharpe

El 23 de març de 2105, es reuneixen: Mª Prat Sàbat, Isabel Verdaguer, José Mª Pérez-Collados, Xavier Rocas i Montserrat Verdaguer per iniciar la Fundació Tom Sharpe. En veiem el moment de la signatura.

23 de març de 2015
Fundació Tom Sharpe

Constitució de la Fundació Tom Sharpe

El 23 de març de 2105, es reuneixen: Mª Prat Sàbat, Isabel Verdaguer, José Mª Pérez-Collados, Xavier Rocas i Montserrat Verdaguer per iniciar la Fundació Tom Sharpe. En veiem el moment de la signatura.

24 de març de 2015
Fundació Tom Sharpe

Presentació de la Fundació Tom Sharpe

Montserrat Verdaguer, Juli Fernández Iruela i Xavier Rocas Gutiérrez presenten La Fundació Tom Sharpe i els seu propòsit. La Fundació difondrà el llegat Literari de l’escriptor arreu de Catalunya i del món.

24 de març de 2015
Fundació Tom Sharpe

Presentació de la Fundació Tom Sharpe

Montserrat Verdaguer, Juli Fernández Iruela i Xavier Rocas Gutiérrez presenten La Fundació Tom Sharpe i els seu propòsit. La Fundació difondrà el llegat Literari de l’escriptor arreu de Catalunya i del món.

4 d'octubre de 2014
Fundació Tom Sharpe

Benvolgut Tom. Imatge de Tom Sharpe a través de Montserrat Verdaguer

Montserrat Verdaguer, íntima amiga de l’escriptor, és acualment la marmessora de tota la seva obra i la responsable d’escriure’n la seva biografia. De forma íntima i personal, Montserrat Verdaguer, ens explica com era Tom Sharpe no només com a escriptor, sinó també com a persona.

4 d'octubre de 2014
Fundació Tom Sharpe

Benvolgut Tom. Imatge de Tom Sharpe a través de Montserrat Verdaguer

Montserrat Verdaguer, íntima amiga de l’escriptor, és acualment la marmessora de tota la seva obra i la responsable d’escriure’n la seva biografia. De forma íntima i personal, Montserrat Verdaguer, ens explica com era Tom Sharpe no només com a escriptor, sinó també com a persona.

4 d'octubre de 2014
Fundació Tom Sharpe

Benvolgut Tom. Imatge de Tom Sharpe a través de Montserrat Verdaguer

Montserrat Verdaguer, íntima amiga de l’escriptor, és acualment la marmessora de tota la seva obra i la responsable d’escriure’n la seva biografia. De forma íntima i personal, Montserrat Verdaguer, ens explica com era Tom Sharpe no només com a escriptor, sinó també com a persona.

14 de Juny de 2013
Fundació Tom Sharpe

Els ultims dies de Tom Sharpe a la Costa Brava

Un retrat de Tom Sharpe sobre la seva estancia a Llafranc. Es mostra com era la seva vida allà, amb quina gent es rodejava, què va significar per a ell estar on estava i de quina manera va deixar empremta en el territori.

14 de Juny de 2013
Fundació Tom Sharpe

Els ultims dies de Tom Sharpe a la Costa Brava

Un retrat de Tom Sharpe sobre la seva estancia a Llafranc. Es mostra com era la seva vida allà, amb quina gent es rodejava, què va significar per a ell estar on estava i de quina manera va deixar empremta en el territori.

14 de Juny de 2013
Fundació Tom Sharpe

Els ultims dies de Tom Sharpe a la Costa Brava

Un retrat de Tom Sharpe sobre la seva estancia a Llafranc. Es mostra com era la seva vida allà, amb quina gent es rodejava, què va significar per a ell estar on estava i de quina manera va deixar empremta en el territori.

8 de març de 1995
Canal 33

Tom Sharpe a l’Hotel Llevant

Tom Sharpe va protagonitzar una entrevista el 1995 a L’hotel Llevant de Llafranc, el que va ser la seva residència desde el primer moment en que va arribar a Llafranc fins que va comprar la seva propia casa a la població. Descobrim la seva vida a l’hotel així com el seu entorn on creava les seves obres.

8 de març de 1995
Canal 33

Tom Sharpe a l’Hotel Llevant

Tom Sharpe va protagonitzar una entrevista el 1995 a L’hotel Llevant de Llafranc, el que va ser la seva residència desde el primer moment en que va arribar a Llafranc fins que va comprar la seva propia casa a la població. Descobrim la seva vida a l’hotel així com el seu entorn on creava les seves obres.

8 de març de 1995
Canal 33

Tom Sharpe a l’Hotel Llevant

Tom Sharpe va protagonitzar una entrevista el 1995 a L’hotel Llevant de Llafranc, el que va ser la seva residència desde el primer moment en que va arribar a Llafranc fins que va comprar la seva propia casa a la població. Descobrim la seva vida a l’hotel així com el seu entorn on creava les seves obres.